×

Waarschuwing

This parser only supports VCARD and VCALENDAR files
Content is:Error 404 (Niet gevonden)!!1*{

SU in de pers: Sint-Jozef biedt Sint-Ursula reddende hand

orgel

Op 5 april kon u in 'Kerk en Leven' een artikel over onze school lezen, meer bepaald over de herbestemming van het orgel in de kapel.

 Historisch belangrijk orgel verhuist van schoolkapel naar kerk in Mortsel

De herbestemming van kerken heeft soms onverwachte neveneffecten. Het Orgel in Vlaanderen, de organisatie die zich bezighoudt met het bevorderen van de orgelcultuur, wees naar aanleiding van de Orgelweek einde maart, op een van de mogelijk nefaste gevolgen van een herbestemming. Met de nieuwe functie van het kerkgebouw of met de afbraak ervan verdwijnt namelijk vaak het orgel. In sommige gevallen is er dan echt sprake van verlies van cultureel erfgoed.

Maar soms komt het toch ook goed, zoals het voorbeeld van het orgel van de kapel van de Sint-Ursulaschool in Wilrijk bewijst. Omdat er een nieuwbouw kwam op de plaats van de kapel, dreigde ook het orgel dat er stond te verdwijnen. Het betreft hier het laatste pneumatische orgel dat volgens een welbepaald principe in 1949 werd gebouwd door de gereputeerde orgelbouwer Gerard Pels, die tegenwoordig in Herselt gevestigd is.

Het einde van de kapel leek ook het einde van het orgel te betekenen, tot er een reddend voorstel kwam uit Mortsel. In de Sint-Jozefkerk had het elektrisch orgel zijn beste jaren achter zich. Een ‘nieuw’ orgel was dan ook meer dan welkom. En dus verhuisde het orgel van de kapel van Sint-Ursula vorige maand van Wilrijk naar Mortsel.

Voorlopig bespeelt de organist nog het oude orgel, dat ook een geschiedenis met zich meedraagt, omdat het afkomstig is van cinema Rex op de Meir waar het diende ter ondersteuning van stomme films. (FC)

Uit ‘Kerk en Leven', 5 april 2017

orgel

 

 

U bevindt zich hier: Home Activiteiten SU in de pers: Sint-Jozef biedt Sint-Ursula reddende hand