Studenten Sint-Ursula op inleefstage bij WZC Sint-Bavo

 leerlingen inleefstage Onze toppers van het zevende jaar staan in "Zorgzaam", het magazine van GZA (Gasthuiszusters Antwerpen)... mooi artikel!! 

De medewerkers en bewoners van woonzorgcampus Sint-Bavo verwelkomden onlangs enkele studenten van het Sint-Ursula-Instituut.  De studenten namen gedurende een drie weken durende inleefstage de volledige organisatie en zorg over van twee leefgroepen binnen het woonzorgcentrum. Geen evidente, maar wel een enorm leerrijke en toffe ervaring voor de studenten.

“Begin dit schooljaar vernamen we dat we voor onze geïntegreerde proef een dienst in WZC Sint-Bavo zouden overnemen. Onze school, Sint-Ursula-Instituut, ging voor de derde maal de samenwerking aan met het woonzorgcentrum. De start van een spannend, maar ook heel erg leerrijk project. Doorheen de maanden voorafgaand aan de eigenlijke stage, werden we door ons leerkrachtenteam voorbereid op de praktijk. Verschillende opdrachten deden ons stilstaan bij wat er allemaal komt kijken bij het werk van een zorgkundige. Takenlijsten, animatie, zorgplannen en een aanpak naar mensen met vergevorderde dementie waren onderdelen hiervan. Tussendoor trokken we op regelmatige basis naar Sint-Bavo om de diensten te leren kennen. Evi Waterschoot, de zorgcoördinator, en haar team ondersteunden ons bij deze kennismaking”, vertelt een studente.

“Stilaan kwam het moment van de stage dichterbij. We beseften steeds meer dat we een grote verantwoordelijkheid kregen en dit maakte ons blij maar ook bang. In tegenstelling tot de stages die we eerder liepen, zouden we niet langer kunnen rekenen op vaste teamleden. We waren toegewezen aan elkaar en zouden zelf probleemoplossend aan de slag moeten gaan. 12 maart was het zover. De daaropvolgende 3 weken was het aan ons om te bewijzen dat we klaar waren voor het werkveld. Twee leefgroepen met 27 bewoners werden aan ons toevertrouwd. De eerste dagen zochten we nog naar een goede manier van werken en leerden we de bewoners kennen. Al gauw was duidelijk dat de praktijk toch een ander verhaal is, maar merkten we tevens dat we goed voorbereid waren op dit project. Gaandeweg werden we zekerder en verliep het werk vlotter”, legt een studente uit.

“Het was een fantastische ervaring. Met een lach en een traan leefden we samen met de bewoners en vormden we een (h)echt team. We kijken dankbaar terug en kunnen de zevendejaars studenten van de volgende jaren alleen maar aanmoedigen om te genieten van bij de start…”, vult een studente aan.

Tekst: Evi Waterschoot

Uit: "Zorgzaam", magazine GZA, juni 2018

 

U bevindt zich hier: Home Activiteiten Studenten Sint-Ursula op inleefstage bij WZC Sint-Bavo