SU in de pers: Miljoenenproject Sint-Ursula ingehuldigd

foto inhuldiging gva Op 9 mei vond de plechtige inhuldiging van onze nieuwe schoolgebouwen plaats. De volgende dag publiceerde 'De Gazet Van Antwerpen' hier een artikel over. 

Miljoenenproject Sint-Ursula ingehuldigd: “Letterlijk gebouwd op de fundamenten van het klooster”

ANTWERPEN / WILRIJK 

Het Sint-Ursula-Instituut Wilrijk kan de renovatie en -nieuwbouwwerken van de school als afgerond bestempelen. Een omvangrijk miljoenenproject dat in november 2015 startte. Van het klooster in de Sint-Bavostraat, waar de zusters in 2012 wegtrokken, zijn grote delen afgebroken, onder andere de kapel. Maar andere delen blijven bewaard en worden gekoesterd, zoals de ‘ridderzaal’. Gisteren werd de verbouwde school plechtig ingehuldigd.

Onder de tweehonderd genodigden en prominenten bracht ook bisschop Bonny gisteren hulde aan het verzette werk. En hij zegende kruisjes die in de nieuwe lokalen zullen hangen. “Ik hoop dat ik straks met een klets water iets goed in de muren kan steken”, zei hij daarover. Het Sint-Ursula-Instituut is sterk verbonden met de Kerk, door de zusters van de Orde van Ursulinen die er steeds hun klooster hadden. Die zusters vertrokken in 2012 omdat ze niet meer met genoeg waren voor de ruime vertrekken van het klooster.

Het Sint-Ursula-Instituut had op dat moment plannen voor een nieuwbouw om het nopende gebrek aan lesruimte op te vangen. Het vertrek van de zusters bood een kans tot aankoop van het klooster, dus opteerde het schoolbestuur voor een combinatie van een renovatie van het klooster en een kleinere nieuwbouw. Het project in zijn geheel heeft meer dan tien miljoen euro gekost, specifieker wil de raad van bestuur het liever niet uitdrukken. Eén deel is voor 60% door de overheid gefinancierd, een ander deel voor 70%, dus heeft de school nog diep in eigen buidel getast.

De combinatie van renovatie en nieuwbouw betekende keuzes maken. Zo zijn er glasramen weggehaald en beelden weggenomen. En vooral: de kapel en de binnentuin van het klooster zijn verdwenen voor meer speelruimte, omdat het verplichte minimum aan speelruimte moest gehaald worden en de kapel op een centrale plaats stond.

De 'Ridderzaal', zo genoemd door de zusters vanwege de middeleeuws aandoende sfeer die er hangt, is wel volledig bewaard en tot in de puntjes gerenoveerd. De eikenhouten versieringen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Het wapenschild van de familie Degrelle, die de grond ooit schonk, is boven de schouw gekerfd. Het is het verborgen pronkstuk van de school dat de leerlingen hun hele schoolcarrière niet te zien krijgen. “Behalve als ik hen als oud-leerlingen rondleid, dan vallen ze uit de lucht en zeggen ze dat ze niet wisten dat deze ruimte er was”, zegt Bekers.

Niet alleen de kapel, ook een ander deel van het klooster is gesloopt om er een nieuwbouw te kunnen plaatsen. Maar er is wel een mooie beeldspraak uit voortgekomen. “We hebben nieuwe delen van de school letterlijk op de fundamenten van het klooster gebouwd. Een huzarenstukje dat mogelijk was door beton bij te gieten”, zegt Tom Bekers. Op andere plaatsen zijn de ruimtes van het klooster zelf omgebouwd tot administratieve ruimtes en nieuwe leslokalen voor de humaniora.

En daarbij is veel nieuwbouw opgetrokken om plaats te creëren voor iedereen. Zo is er voor de kleuters een volledig nieuwe school. Er is veel asbest verwijderd en de polyvalente ruimte is opgefrist. Er zijn ruimtes zo gebouwd dat er experimentele vormen van onderwijs kunnen uitgevoerd worden. Kortom, de school kan er weer een tijd tegenaan met plaats voor achthonderd leerlingen. Al die plaatsen zijn trouwens al bezet.

Benieuwde buurtbewoners zijn vandaag uitgenodigd voor een receptie. “Omdat ze toch wat last hebben gehad de voorbije jaren, met voorbijkomend werfverkeer bijvoorbeeld”, zegt Bekers. Om 18.30u zijn ze welkom aan de ingang van de lagere school.

Andreas Rotty ■

 

Vr. 10 Mei 2019, Pagina 16

Uit GVA/Stad en Rand (https://www.gva.be)

 

 

foto inhuldiging gva

Leerkracht Tom Bekers en bestuurslid Frank Alpaerts in de ‘Ridderzaal’.

Foto: Kioni Papadopoulos

U bevindt zich hier: Home Activiteiten SU in de pers: Miljoenenproject Sint-Ursula ingehuldigd