×

Waarschuwing

You must use an API key to authenticate each request to Google Maps Platform APIs. For additional information, please refer to http://g.co/dev/maps-no-account

Nestkastjes tegen de processierups!

img 20191025 wa0010 Rivierenhof en leerlingen Sint-Ursula-Instituut Wilrijk bouwen 100 nestkasten voor beheersing eikenprocessierups. Onderzoek toont aan dat het plaatsen van nestkasten voor mezen de opmars van de eikenprocessierups kan terugdringen... Een artikel in de krant was voor de leerkrachten van het Sint-Ursula-Instituut uit Wilrijk voldoende om een heus rupsenproject op poten te zetten.

De provincie Antwerpen bracht het enthousiaste leerkrachtenteam in contact met Jef Lauwers, domeinwachter en natuurkenner van het Rivierenhof. Jef was zeer verheugd met de ontwikkeling van 100 nestkasten en was zeer benieuwd naar de slaagkansen van het nagelnieuwe project. Vorig jaar zorgden de brandharen van de eikenprocessierups voor veel hinder bij bezoekers.

De leerkrachten en leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs ontwierpen samen een prototype dat voldeed aan de criteria van Jef en dat door de leerlingen gebouwd kon worden. Zo mocht de opening van de nestkast niet te groot zijn en moest ze vooraan handig te openen zijn om controles en reiniging achteraf mogelijk te maken.

Na de bestelling van o.a. 1020 op maat gezaagde plankjes en meer dan 3000 schroeven zit het project momenteel in de productiefase. Niet alleen het vak techniek neemt met de bouw van de nestkasten het project voor zijn rekening. Ook tijdens andere vakken wordt de ecologische bestrijding van de eikenprocessierups belicht. Tijdens P.O. worden de nestkastjes gepersonaliseerd met een pyrograaf om het gebruik van verf te vermijden. Ook het directieteam is zeer betrokken bij het project en ondersteunt i.s.m. Brico doe-het-zelf bouwmarkt Wilrijk haar leerkrachten met de nodige middelen.

Tijdens de winterperiode zullen Jef en zijn collega’s de 100 nestkastjes ophangen om vervolgens samen met de leerlingen vol spanning uit te kijken naar de eerste resultaten. Zal de mezenpopulatie toenemen? En zal deze ervoor zorgen dat er volgende lente in het Rivierenhof minder hinderlijke brandharen door de lucht zweven?  U kan het volgen op de website van onze school en van de provincie Antwerpen.

 

U bevindt zich hier: Home Activiteiten Nestkastjes tegen de processierups!